Google PlusFacebook
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ"
Обектът е достъпен за хора с увреждания.

Изложба
"Съкровищата на земята и човека"
съвместно с Национален музей „Земята и хората”
01.11.2020 - 30.03.2021 г.
 
Изложбата представя съвместно културно и природно наследство. Експонирани са природни кристали на скъпоценни камъни, използвани при изработване на изящните съкровища от Велики Преслав. Многообразният минерален свят има представители, заемащи по-особено място в него и това са скъпоценните, наречени "аристократи" на минералното царство.
Изложбата включва минерални образци от постоянната експозиция и някои непоказвани до момента експонати от фондовете на НМ "Земята и хората". Заедно с кремъчните суровини е експонирана самородна мед, послужила за направата на първите метални сечива. Заслужено място заема самородното злато от р. Огоста, показващо богаствата на българските земи. Злато, послужило за изработване на уникални изделия преди повече от 6000 г., доказателства, за което се намират в археологически находки из цялата страна.
В изложбата посетителите могат да видят скъпоценни и декоративни камъни - природни и обработени образци от гранат, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, ахат от Шуменското плато и др.