Google PlusFacebook
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ"
Обектът е достъпен за хора с увреждания.

Тур гид

 

    Втората Столица на България през IХ - Хв., Преслав е благословен с уникален и изключително силен туристически ресурс - Археологическият резерват на Древната Столица и съвременният музей. Те могат да се използват и да бъдат разглеждани с удоволствие, както от професионалния археолог, така и от дошлия на почивка турист. 

    Градът има удобни шосейни връзки, като отстои на 20 км от областния център Шумен и на 25 от Търговище. Достъп от юг през Стара Планина осигуряват Ришки и Котленски проход, чиито пътища са в добро състояние. Освен с автомобилен транспорт, до В.Преслав можете да стигнете и с влак от София, Варна или Русе, като слизате на гара Шумен или гара Търговище /по-неудобен вариант/. От гр. Шумен можете да ползвате автобус или маршрутно такси на приблизително една и съща цена. 

     

     ВНИМАНИЕ!!!     Върбишки проход е затворен за всички видове МПС.

     Местоположение на Археологическия музей

karta s legenda-HORIZ-03     Официалният вход на преславския музей се намира от неговата източна страна, на алеята, преминаваща покрай гробищния парк на града. Тук е най-удобно да паркирате вашата кола или автобус, поради непосредствената близост до старините и възможността за панорамен изглед към целия археологически резерват.
Какво ще видите в експозицията на музея?  Тук са събрани всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от Дворцовия манастир, копие на монументалната икона на Св.Теодор и други ценни изделия от рисувана керамика, множество старинни надписи, уникална колекция от оловни печати. Показани са и стотици артефакти, свидетелстващи за ежедневието и стопанството на старите преславски жители.   

    Една кратка разходка из руините:  Огромната площ, на която е бил разположен столичният град /3,5кв.км/, изисква цял ден за пълно обхождане, поради което за екскурзовода винаги представлява значителна трудност да предложи оптимален маршрут на туристите. Ето един от възможните: 

    От паркинга пред музея тръгнете надолу по главната алея. След около 300 м пред Вас ще изправи масивното си очертание Северната порта на Вътрешния град, наричана от старите преславяни "Железни врата". Това име през Средновековието обикновено получавала главната порта към града, но не изключваме принос към утвърждаването на това прозвище да имат и многобройните битки, разиграли се в този участък на преславската крепост. Преминавайки през портата, ще се озовете в едно от най-спокойните и прохладни кътчета не само на Преслав, но и на цялата околност - сто годишна борова гора, с удобен паркинг, беседка и изворна вода. Тук са разположени  храм-паметникът "Св.Св. Кирил и Методий", построен по повод 1000г. от смъртта на Методий и цар Симеон  и сградата на Археологическата база към БАН. Следвайки пътеката, водеща към дворците, непосредствено след Базата, ще пресечете ъглова кръгла кула от стената на Ранния аул. Източно от нея лежат останките на две от най-внушителните за времето си преславски черкви, както и пасаж от крепостната стена, в основата на която ще видите множество графити - рисунки и надписи. Достигайки края на пътеката ще пресечете съвременното шосе, за да се озовете непосредствено пред руините на Преславския Дворец, където все още продължават археологическите проучвания. Южно от сградата на царския палат можете да разгледате комплекс от сгради, внушителна базилика и луксозна баня, принадлежали според проучвателите към Преславската Патриаршия. Пресечете ли площада, източно от банята, пред Вас ще се разкрият Сградата с пещите и една масивна постройка – т.нар. Административна сграда. Тук в продължение на няколко археологически сезона бяха открити над 500 оловни печата, ядра и калъпи за тяхното отливане -  находки, които формират най-богатата в света сфрагистична колекция, открита при подобни обстоятелства - документирана, научно анализирана и представена на широката публика. 

    Обръщайки поглед на юг, вниманието Ви ще бъде привлечено от гордата осанка на възстановената Южна порта, от върха на която можете да огледате цялата околност. За да достигнете руините на популярната Кръгла (Златна) църква, продължете по алеята на юг, като преминете покрай неголяма черква, 14 Южна портав средата на която добре са запазени следи от прабългарско езическо капище. Открит през 1927 г. от учителя - археолог Йордан Господинов, отличаващият се с кръглата форма на наоса и оригиналните архитектурни решения храм, продължава да буди възхищение у специалистите и любителите на историята. Днес, както може би и преди хиляда години, Кръглата църква е потънала в зеленина и покой - изворната вода ще Ви освежи, а сянката и аромата на вековните борове ще възстанови силите Ви. Тук можете да поднесете цвете на гроба на Йордан Господинов - този неуморен проучвател на преславското минало, когото мнозина сравняват с ентусиаста Шлиман. В хижата до църквата през 2007 г. е открит и туристически информационен център, където може да си закупите билети за целия комплекс и получите екскурзоводна беседа. Ако след тази продължителна разходка умората все още не е надвила Вашето любопитство, можете да се спуснете в равнината, където се виждат зидовете на огромен комплекс от сгради и черкви. Това е местността Селище, огласяна през Х век от ежедневието на феодални имения, манастири, а може би и държавни учреждения.  

Близки места за посещение:

Местността "Патлейна" е на 3 км южно от стария град. В нея се намират останките от манастира "Св. Пантелеймон" - IX-X в., пещи за производство на преславска керамика, природен резерват с див рожков и жълто лале.

Скални манастири над селата Осмар и Троица, намират се на 15 км от Велики Преслав, предоставят отлична възможност за планински преход и скално катерене, съчетани с посещение на монашески килии и черкви, издълбани в скалата и обитавани през XII-XIV в.

Град Шумен /на 20 км/ - историческо място, с богат музей, средновековна крепост, оригинални архитектурни паметници от периода на българското Възраждане. Тук може да посетите модерният монумент "Създатели на българската държава".

Мадарско плато /на 33 км/ - древно култово и религиозно средище, с магнетично въздействие и богати природни дадености от причудливи скални образувания и разнообразни дървесни и растителни видове. На това място, в отвесната скала, старобългарският майстор е издълбал по поръка на владетеля един забележителен релеф, изобразяващ триумфиращ конник - символ на могъществото на българския върховен предводител и неговата войска.

Плиска /на 40 км/ - Първата столица на Дунавска България, в чийто археологически резерват са проучени и експонирани някои от най-ефектните паметници на старобългарската архитектура.

Язовир "Тича", на 14 км южно от Велики Преслав - място за отдих и риболов.