Google PlusFacebook
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ"
Обектът е достъпен за хора с увреждания.

Лапидарий

    Във всеки музей, представящ паметници от Античността и Средновековието, обикновено е отредено специално място за онези, свързани с архитектурата, с външната и вътрешната декорация на сградите. Това са детайли, изработени от мрамор, варовик, гранит и често декорирани с различни по форма и дълбочина резбовани орнаменти. 

    Повлияно от латинските думи lapis - камък и lapidarius - каменен, това музейно пространство е получило названието Лапидарий. Неговата неизменна роля е да въведе посетителя в атмосферата на музейната експозиция, да пренесе въображението му в духа на отдавна отминалите времена. Не прави изключение и лапидарият на Преславския музей, разположен по протежение на входната алея и целият първи етаж от експозицията. 

    Тук можете да видите част от малкото запазили се елементи на каменно - пластичната декорация от Симеоновите палати, корнизни дялове и капители с релефни орнаменти от големите столични храмове, многоцветни подови мозайки. Някои от тях били донесени по заръка на царя от близки и далечни страни, а други били умело резбовани от местни майстори в традицията и с митологичните сюжети на старото българско изкуство.