Google PlusFacebook
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ"
Обектът е достъпен за хора с увреждания.

Съкровищница

Съкровищницата на Археологически музей "В. Преслав" е проектирана още при строителството на новата му сграда през 1980г. Въпросът за нейното оборудване със съвременна защита и технически средства обаче стана актуален едва след обособяването на музея като самостоятелна институция към община В. Преслав. 

Тази стъпка бе главната предпоставка да стане възможно връщането на всички наши експонати, предоставени от десетилетия на националните музеи, за постоянно домуване в Преслав. 

След модернизирането на Съкровищницата през 1998 година, тук при контролирана влажност на въздуха, се пазят предметите от Преславското златно съкровище, находки от Двореца и музейната колекция от оловни печати - особено податливи на атмосферно влияние. 

Ценните находки са изложени във витрини с красива дърворезба, подарени от цар Борис ІІІ за обединената музейна експозиция през 30-те години на миналия век. 

Днес специалистите са доволни, че вече могат да покажат в тяхната естествена среда най-значимите паметници от епохата на българския Златен век, а заедно с това - да им осигурят надеждна консервация и участие в различни международни изложби.