Google PlusFacebook
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ"
Обектът е достъпен за хора с увреждания.

 

Поради въведеното извънредно положение в страната Археологически музей "Велики Преслав" отменя провеждането на Събора на средновековното културно наследство "Преславни дни" 2020.

„Преславни дни - Велики Преслав 2020”

Събор на средновековното културно наследство

9 - 10 май 2020 г.

Място: Дворцов център на НИАР „Велики Преслав“

Време: от 11.00 ч. на 9 май до 16.00 ч. на 10 май 2020 г.

 

    Събор на средновековното културно наследство в чест на великия цар Симеон I, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история, организиран от Община Велики Преслав, Археологически музей  „Велики Преслав”, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските  традиции – Авитохол” и НД "Традиция" - регионален клон гр. Велики Преслав.

    Клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти ще покажат бита и традициите на българите от 9-10 век.

     Акценти на събитието са старите забравени занаяти, храна, облекло, въоръжение и снаряжение,  военни изкуства от периода на средновековието.

   И през двата дни на събора гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, коване на метални предмети от бита и въоръжението, изработване на керамика, накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна. Ще могат сами да изработят керамичен съд,  да отсекат монета, да стрелят с лък, да изпробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да разгледат бита и традициите на богатото ни  културно наследство.

Банер Преслав 2020 (1)     ГАЛЕРИЯ 2019