Google PlusFacebook
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ"
Обектът е достъпен за хора с увреждания.

ПРЕСЛАВСКО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ

     В деня на българската археология 14.02.2020 г.  реновираната  зала "Съкровищница" на Археологически музей "Велики Преслав" отново ще посрещне гости, туристи, учени и любители. След година на реставрация в гр. Майнц  (Германия) и успешни гостувания в музей "Лувър" (Франция) и Национален археологически институт с музей при БАН (София), гостите на музея ще могат да се насладят на изящните накити от царския  двор.

   Повече от 40 години след откриването на съкровището, проведените реставрационно-консервационни дейности и научни анализи в Римско-германския централен музей в гр. Майнц хвърлиха нова светлина върху техниките на изработка, състава на използваните метали и скъпоценните камъни в накитите. При проведените анализи учените са използвали единствено недеструктивни методи на изследване, целящи максималното съхранение на предметите. Резултатите от тях показват, че за изработването на накитите от Преславското златно съкровище не е използвано стъкло, освен за клетъчния емайл в различни цветове, разделени от тънки златни ивици. Новите изследвания показват, че скъпоценните камъни, за които  се смяташе, че са аметисти, всъщност са светли рубини и гранати, а планинските кристали по двустранната огърлица - флуорити,  използвани от византийските златари, непознати досега в други техни изделия.

    Изследванията на скъпоценните камъни и материали дават информация за високите технически познания при работата със сребърни и златни сплави и иновативни подходи при изработката на накитите.

     Гамата от благородни метали показва, че съкровището е много по-ценно, отколкото досега се е смятало. Посетителите на Археологически музей "Велики Преслав" могат да разберат коя е втората огърлица от съкровището през целия туристически сезон 2020 г.