Google PlusFacebook
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ "ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ"
Обектът е достъпен за хора с увреждания.

За времето от 13-ти до 18-ти септември 2023г. в италианската столица Рим, Археологически музей "Велики Преслав" представи средновековен Преслав пред повече от 100 души -ученици, родители и граждани от българската общност в Рим и област Лацио.
Археологическият музей представи историческа справка за града от създаването му до освобождението от османска власт. Две презентации с лекции за архитектурата на средновековен Преслав и развитието на кирилицата, писмеността и културата през Златния век, както и научнопопулярен и документален филм за Велики Преслав.
Участието на музеят във Велики Преслав е част от проекта: " Столиците на България - пазители на паметта през вековете" по програма за подпомагане на българските организации и медии извън страната 2022/2023г. на Министерството на външните работи на Република България.
Проектът е спечелен и реализират от културна асоциация "Вирту"- Рим, Италия с президент Детелина Кирилова и съучредител Марина Томова. Към асоциацията функционира и българското неделно училище "Абагар" с училищен ръководител Наталия Босолова.
На събитието бяха представени и столиците Плиска, Охрид и Велико Търново. Археологически музей " В. Преслав" подари сандъче с пръст от Дворцовия център и копие на плочка от преславската рисувана керамика.
Специални гости на събитието бях Н. Пр. господин Тодор Стоянов извънреден и пълномощен посланик на Република България в Италианската република.
Г-жа Нели Симеонова - завеждаш консулска служба към посолството на Република България в Рим.
Г-жа Наталия Павлова - втори секретар към посолството на Република България в Рим.
Проф. Рикардо Аглести - директор на училище "Корадо Мелоне" в Ладисполи.